Ekonomi

Sinop’ta yaşayan öğrenciler Taşköprü sarımsak tarlalarında çalışıyor

Sinop’un Boyabat ilçesinde ikamet eden öğrenciler, akranları tatildeyken her gün 200 kilometre yol yaptıkları Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki sarımsak tarlalarında çalışıyor.

Üretici tarafından “beyaz altın” olarak adlandırılan ve dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen Taşköprü sarımsağının hasadı devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının hasadında yetişkinlerin yanı sıra öğrenciler de çalışıyor. Sinop’un Boyabat ilçesinde ikamet eden öğrenciler, her gün yaklaşık 200 kilometre yol yaptıkları Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki sarımsak tarlalarında çalışıyor. Hem okul harçlığından tasarruf etmek hem de aile bütçesine katkı sağlamak için sarımsak tarlalarında çalışan öğrenciler, 3 saatlik bir yolculuktan sonra sarımsak tarlalarına ulaşıyor.

“Arkadaşlarımız tatildeyken biz sarımsak tarlasında çalışıyoruz”

11. sınıf öğrencisi Büşra Kahraman, “Yaz tatili başladı, tatilde evde kalıp tarlada çalışmaya geldim. Burada para kazanıyorum. Buradan kazandığım parayla okul ihtiyacımı karşılamayı planlıyorum, aile bütçesine destek olacağım. Polis olmak istiyorum. İnşallah olurum.

“En büyük hayalim fotoğrafçı olmak, bir fotoğraf makinesi almak istiyorum”

Sinop’un Boyabat ilçesinden Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine sarımsak sökmek için gelen lise öğrencisi Rabia Işık Kahraman, “Taşköprü’ye sarımsak toplamaya geldik. Aslında okul harçlığımı biriktirmek için geldim. Buraya aileme destek olmaya geldim. Burada topraktan sarımsak topluyoruz. Hem harçlığımızı alacağız hem de aileme destek olacağız.

Topraktan çıkarılan sarımsakları traktörle topladıklarını ifade eden Kahraman, “Bu sarımsakların uçlarını temizleyip bağ yapıyoruz ve bağladıktan sonra tekrar tarlaya bırakıyoruz. Zor değil ama sıcak olduğu için biraz zahmetli.”

Taşköprü Meslek Yüksekokulu öğrencisi Oğuzhan Ertaş, “Taşköprü’den okul harçlığımı almak için sarımsak tarlasına geliyorum. Traktörü söktükten sonra sarımsakların bağlamasını yapıyoruz” dedi.

9 yaşından beri Taşköprü’de bir sarımsak tarlasında çalıştığını söyleyen Şehirye Ersoy, “Sarımsağımızın her parçası ilaçtır, antibiyotiktir. Antibiyotik özelliği taşıdığı için evimizin elmasıdır. Sarımsağımız meşhur bir sarımsaktır, Kastamonu’nun sarımsağıdır. Taşköprü sarımsağının şenlikleri de yapılır. Misafirlerimize sarımsağımızı anlatır, sarımsağımızı konuşuruz. – KASTAMONU

habergevas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu